اعمال منافی عفت ، به اعمالی گفته میشود که با اخلاق و عفت عمومی ، مغایرت داشته و در برخی از مواد قانون مجازات اسلامی ، مجازات جرایم منافی عفت همچون زنا ، لواط ، روابط نامشروع و غیره ، بیان شده است که بسته به جرم ، مجازات متفاوتی خواهد داشت . نحوه شکایت از اعمال منافی عفت ، از طریق ثبت شکواییه در دفاتر خدمات قضایی است.
در ماده 638 قانون مجازات اسلامی مقرر شده که اگر فردی، مرتکب اعمال حرام و منافی عفت شود که در قانون، برای آن عمل ، مجازات خاصی بیان شده ، مرتکب آن ، هم به مجازات آن جرم خاص ( مثلا رابطه نامشروع ، جرم زنا یا انتشار محتواهای مستهجن ) و هم به مجازات تظاهر به عمل حرام ، محکوم میشود که شامل مجازات حبس از ده روز تا دو ماه یا تا 74 ضربه شلاق است.
اما اگر فرد ، مرتکب عملی شود که در قانون مجازات، جرم انگاری نشده و برای آن مجازاتی در نظر گرفته نشده و صرفا عفت عمومی را جریحهدار میکند، مرتکب ، به مجازات اعمال منافی عفت محکوم میشود که بر اساس این ماده ، حکم مجازات اعمال منافی عفت ، یعنی حبس از ده روز تا دو ماه یا تا 74 ضربه شلاق ، محکوم خواهد شد.
نحوه شکایت و دادگاه صالح رسیدگی به اعمال منافی عفت
توسط شاکی خصوصی ، از طریق ثبت شکایت در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی صورت میگیرد. به این منظور ، شاکی میتواند با مراجعه به این دفاتر ، ثبتنام و احراز هویت در سامانه ثنا ، اقدام به طرح شکایت نموده و با استناد به ادله اثبات دعوی ، اقدام به اثبات این جرم نماید.
اعمال مجازات جرایم منافی عفت ، نیازمند آن است که مرجع قضایی صلاحیتدار ، نسبت به آن رسیدگی نموده و حکم صادر نماید.
بر اساس ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری ، مقرر شده است که به جرایم منافی عفت ، به طور مستقیم ، در دادگاه صالح رسیدگی میشود و به همین دلیل ، جرایم منافی عفت ، به صورت مقدماتی ، در دادسرا ، مورد رسیدگی قرار نمیگیرند.
جرایم منافی عفتی که حکم مجازات قانونی آنها ، سلب حیات یا مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر است ، در دادگاه کیفری یک مورد رسیدگی قرار گرفته و باقی جرایم منافی عفت ، در دادگاه کیفری 2 رسیدگی میشوند .