دخل و تصرف در اموال دیگران از جمله فروش بدون اطلاع و رضایت مالک آن، ارتکاب جرم شمرده میشود و در واقع نوعی تجاوز به مالکیت دیگران است. فرد مرتکب، به ظاهر خود را مالک اموال دیگران نشان داده و به قصد فریب خریدار و کلاهبرداری از مالک، اقدام به فروش اموال میکند که اینکار، “فروش مال غیر” نامیده میشود.
ارکان تحقق جرم فروش مال غیر
رکن مادی: اقدام به فروش اموال دیگران بدون مجوز قانونی یا رضایت مالک
رکن معنوی: اقدام عمدی و با سوء نیت
رکن قانونی: ماده مصرح قانونی حاکم بر این اقدام مجرمانه که قانون راجع به فروش مال غیر مصوب 1308 و قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری میباشد.
این جرم میتواند در خصوص مالی که متعلق به غیر باشد اتفاق بیفتد.
فروش مال غیر چه حکمی دارد و مجازات آن چیست؟
بر اساس قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر مصوب 1308 و همچنین رأی وحدت رویه 594 هیأت عمومی دیوان عالی کشور، حکم جرم فروش مال غیر بر اساس قانون مجازات اختلاس، ارتشاء و کلاهبرداری صادر میگردد و مجازات آن یک تا 7 سال حبس، پرداخت جزای نقدی معادل مالی که موضوع جرم بوده و همچنین رد مال (برگرداندن مال) به بزهدیده است.
فروش مال مشاع
آیا شریک مشاعی میتواند علاوه بر سهم خود، سهم شرکای دیگر را نیز انتقال دهد؟
و اگر یکی از شرکاء سهم سایرین را نیز معامله کند، مجرم شمرده میشود؟
باید گفت علیرغم اینکه بموجب قانون، فروش مال متعلق به شخص دیگر جرم است؛ ولی در خصوص فروش مال مشاع توسط شریک، قضیه کمی پیچیده است.
در این خصوص آرای متفاوتی وجود دارد و از نگاه هر دو طرف پرونده ، دفاعیاتی را میتوان مطرح نمود.
از طرفی وقتی یک نفر بدون اجازه و اذن صاحب مال، آن را معامله میکند و مالی به نفع خود میبرد، میتوان از این عمل سوء نیت را برداشت نمود.
و از طرفی برخی از قضات بر این باورند که فروش مال مشاعی جرم نیست. چراکه شریک مشاعی در تمام مال، شریک است و به نوعی مال خودش محسوب میشود.
نهایتا در این خصوص رویه قضایی واحدی وجود ندارد و موضوع بهتر است بصورت تخصصی توسط وکیل متخصص اعلام نظر گردد.
آیا جرم فروش مال غیر قابل گذشت است؟
اگر فرد یا نهادی کالا یا خدماتی را به ارزش بیش از یک میلیارد ریال به فروش برساند، جرم سنگین و غیرقابل گذشت محسوب میشود. ارتکاب این جرم میتواند منجر به مجازات حبس از یک تا هفت سال، ضبط داراییهای مربوط به جرم و مجازات مالی معادل مبلغ دریافتی از معامله غیرقانونی شود.
برای شکایت فروش مال غیر چرا وکیل بگیریم؟
تنظیم شکایت یک امر تخصصی است و بدون کمک گرفتن از وکیل متخصص، شکایت تنظیم شده ممکن است ناقص و یا حتی اشتباه باشد و همین امر سبب ورود خسارت جبران ناپذیر و اتلاف وقت برای شاکی شود. بنابراین بهتر است که کاربران عزیز در تنظیم شکواییه خود جهت موفقیت بیشتر در پرونده و دادرسی از تجارت وکلای مؤسسه حقوقی شرافتی در این زمینه استفاده نمایند تا وکلای این موسسه با تسلطی که به قوانین این حوزه دارند و تجربه بالا در این زمینه، پرونده را با موفقیت به نتیجه مطلوب برسانند.